Archyvas

Prekyba internete

Kaip rodo Eurostat tyrimas, e-prekyba Lietuvoje auga sparčiausiai visoje Europoje. Pasak tyrimo rezultatų, vis daugiau įmonių savo veiklą perkelia į internetinę erdvę ir vis daugiau vartotojų linksta prie internetinio apsipirkinėjimo. Ši situacija rodo vis augančius prekybinius mainus elektroninėje erdvėje, bet kartu suponuoja naujas grėsmes kylančias vartotojams. Vartotojas, besinaudodamas e-parduotuvės paslaugomis, gali susidurti su šiais nemalonumais:

  • Pinigų praradimu;
  • Asmens duomenų vagyste;
  • Nekokybiškos prekės įsigijimu.

Kaip to išvengti?

Vartotojas, visu pirma, turi pats pasirūpinti savo saugumu internete. O tai galima padaryti laikantis šių taisyklių:
  1. Pirkti prekes tik iš patikimų e-parduotuvių - vartotojas turi kaip įmanoma daugiau išsiaiškinti apie e-parduotuvę, kurios paslaugomis ketina naudotis (ar tai registruota įmonė, ar turi kitų vartotojų nusiskundimų, ar aiškiai pateiktos apsipirkimo taisyklės). 
     
  2. Pirkimus atlikti tik iš asmeninio kompiuterio - visada rekomenduojama naudotis tik asmeniniu kompiuteriu, atliekant operacijas, reikalaujančias pateikti asmeninius/slaptus duomenis (pvz. Jungiantis prie e-bankininkystės, e-pašto ir kt.).
     
  3. Neatskleisti per daug asmeninių duomenų - apsiperkant internetu dažniauiai pakanka pateikti minimalų kiekį asmeninių duomenų. Paprastai užtenka vardo, pavardės bei adreso, kuriuo pristatoma prekė.
     
  4. Saugoti duomenis apie atliktus pavedimus - visuomet, atlikus bankinius pavedimus ar atsiskaitymus internetu, patariame vartotojui saugoti pavedimo informaciją. Ji automatiškai lieka e-bankininkystės istorijoje, tačiau patikimos e-parduotuvės visuomet, kelių minučių, bėgyje atsiunčia vartotojui sąskaitą faktūrą.
     
  5. Susikurti atskirą sąskaitą pirkimams internetu - patartina turėti atskirą sąskaitą, kurioje būtų laikoma tik konkreti suma, numatyta pirkiniams.

Laikantis šių taisyklių, vartotojas padidina savo saugumo internete rodiklius. Taip pat, atsižvelgdamas į šias taisykles, vartotojas gali įvertinti įmones, kurių e-paslaugomis ketina naudotis. Patikimos įmonės sudaro kaip įmanoma palankesnes sąlygas vartotojo saugumui.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą