Archyvas

Saugokite asmeninę informaciją

Internetas yra neatsiejama mūsų gyvenimo dalis. Nauja informacija, nauji draugai, galimybė bendrauti su žmonėmis iš viso pasaulio, siųsti ir gauti elektroninius laiškus, žaisti žaidimus, tyrinėti kelionių maršrutus, kurti.. ir visa tai - tik dalis to, ką dar galima nuveikti internete. Tačiau yra ir kita pusė...


  • Nesidalinkite asmeninę informaciją internete apie save, savo draugus ir šeimą. Pavyzdžiui, neviešinkite savo ar kitų namų adreso, telefono ir kt., nes yra žmonių, siekiančių pasipelnyti ar  neteisėtai pasinaudoti kitų žmonių asmenine informacija ar kitaip pakenkti.
  • Atsakingai pasirinkite savo vartotojo vardą. Reikėtų vengti viešinti savo pilną vardą ir pavardę, geriau yra pasirinkti tinkamą slapyvardį. Tačiau per daug provokuojantis vartotojo vardas gali iššaukti kitų neigiamą reakciją, priekabiavimą, patyčias.
  • Kruopščiai apgalvokite ir saugokite savo prisijungimo duomenis. Saugiausia vieta asmeniniams slaptažodžiams – galvoje, geriausia išmokti juos mintinai, neužsirašinėti ir nesakyti netgi geriausiems savo draugams. Tai kiekvieno žmogaus asmeninė paslaptis.
  • Venkite skelbti virtualioje erdvėje, siųsti kitiems žmonėms savo nuotraukas, vaizdus. Atminkite, kad internetas yra viešas informacijos šaltinis. Kartais net nesusimąstome apie tai, kad informacija patekusi į internetą labai greitai plinta ir ją gali pamatyti didelis skaičius žmonių.

Grįžtant prie bendravimo su nepažįstamais:


  • Bendravimas su nepažįstamais žmonėmis gali būti pavojingas. Geriausia neatsakinėti į netikėtus, nepažįstamus elektroninius laiškus ir trumpąsias žinutes, ypač, jei nėra aišku, kas juos rašo.
  • Jeigu nepažįstami žmonės Jums grasina ar kitaip gąsdina, būtinai praneškite apie tai suaugusiems.
  • Nesusitikite su nepažįstamu internetiniu draugu, kol nesate įsitikinęs, kad tai visiškai saugu. Geriausiai, kad į susitikimą Jus lydėtų, tas, kuriuo pasitikite. Nepamirškite, kad niekada nežinai, kas iš tikrųjų yra Tavo internetinis draugas ir kokie jo ketinimai.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą