Archyvas

Saugokitės virusų, kirminų ir Trojos arklių

  • Virusai


Kas yra kompiuterių virusas?


Kompiuterių virusas yra nedidelė programa, kuri plinta iš vieno kompiuterio į kitą ir trikdo kompiuterio veikimą. Kompiuterių virusas gali sugadinti arba panaikinti kompiuteryje esančius duomenis, naudotis el. pašto programa ir plisti į kitus kompiuterius arba net panaikinti visus standžiajame diske saugomus duomenis.


Kompiuterių virusai paprastai plinta el. pašto priedais arba tiesioginiais pranešimais. Todėl niekada neatidarykite el. pašto priedo, nebent pažįstate pranešimo siuntėją arba priedas turėjo būti pridėtas prie laiško. Virusai gali būti užmaskuoti kaip juokingų vaizdų, sveikinimo atvirukų arba garso ar vaizdo failų priedai. Be to, kompiuterių virusai plinta per interneto atsisiuntimus. Jie gali būti paslėpti piratinėje programinėje įrangoje arba kituose failuose ar programose, kurias galima atsisiųsti.


  • Kirminai

Kas yra kirminas?


Kirminas yra kompiuterio kodas, kuris plinta be vartotojo sąveikos. Dauguma kirminų pradeda plisti kaip el. pašto priedai, kuriuos atidarius užkrečiamas kompiuteris. Kirminas nuskaito užkrėsto kompiuterio failus, pvz., adresų knygeles arba laikinuosius tinklalapius, kuriuose yra el. pašto adresų. Kirminas šiuos adresus naudoja išsiųsti užkrėstiems el. laiškams ir paprastai imituoja pastarųjų el. laiškų siuntėjų adresus (apsimeta šiais vartotojais), kad užkrėsti el. laiškai atrodytų kaip iš pažįstamo siuntėjo. Taip kirminai plinta el. laiškais, tinklais arba naudodamiesi operacinės sistemos pažeidžiamumu ir dažniausiai užvaldo sistemas prieš nustatant sutrikimų priežastį. Kirminai ne visuomet daro žalingą poveikį kompiuteriams, bet paprastai sukelia kompiuterio ar tinklo efektyvumo ir stabilumo problemų.

  • Trojos arkliai

Kas yra Trojos arkliai?


Trojos arklys yra kenkėjiška programinė įranga, kuri yra paslėpta kitose programose. Ši programa patenka į kompiuterį paslėpta nekenksmingos programos, pvz., ekrano užsklandos, viduje. Tuomet ši programa įtaiso kodą operacinėje sistemoje, kuris įgalina programišių gauti prieigą prie užkrėsto kompiuterio. Trojos arkliai paprastai neplinta patys. Juos skleidžia virusai, kirminai arba atsisiųsta programinė įranga.


Kaip pašalinti kenkėjiškas programas, pvz., virusus, šnipinėjimo programas ar kenksmingą saugos programinę įrangą?


Pašalinti kompiuterių virusus arba šnipinėjimo programas gali būti sudėtinga nenaudojant kenkėjiškos programinės įrangos šalinimo įrankių. Kai kurie kompiuterių virusai ir kita nepageidaujama programinė įranga įdiegiama pakartotinai savaime net aptikus ir pašalinus virusus ir šnipinėjimo programas. Laimei, atnaujindami kompiuterį ir naudodami kenkėjiškos programinės įrangos šalinimo įrankius galite visam laikui pašalinti nepageidaujamą programinę įrangą.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą